FinnCycling-Soumi-Perkele! Vol. 2 (elokuva 2018/installaatio 2017)

Perkele viittaa paholaiseen. Soumi ei tarkoita mitään. FinnCycling-Soumi-Perkele! sukeltaa suomalaisen yhteiskunnan pimeälle puolelle yhdistäen politiikkaa, huumoria ja räppiä sisäpyöräilyn muodossa. Yhden naisen tragikomediassa jumppatunnin irvokkuus toimii ’Suomi nousuun’ -ajattelun metaforana.

FinnCycling-Soumi-Perkele! Vol. 1 (2016)

click


FinnCycling-Soumi-Perkele! Vol. 1
Videoinstallaatio
2016
1 h
HD

FinnCycling-Soumi-Perkele! on "spinning"-henkinen kuntopyöräilytunti, jossa pureudutaan työhön ja suomalaiseen leikkauspolitiikkaan. Katsoja voi osallistua taiteilija Martta Tuomaalan vetämään kunto-ohjelmaan polkemalla pyörää.

Teos on osa laajempaa Jaksaa-jaksaa! -hanketta, jossa käsitellään työhön liittyviä teemoja sekä naisen asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Työryhmä:
Käsikirjoitus, ohjaus, performanssi & tuotanto Martta Tuomaala / Musiikki APROX. & R. Liininen / Räppi & lyriikat Terttu Järvelä / Kuvaus, valot & värimäärittely Kerttu Hakkarainen / Äänisuunnittelu & äänitys Ilmari Jyskä / Grafiikka, animaatiot & leikkaus Johannes Valkonen / Käännökset Milla Clynes / Tekstitykset Ville Hakonen & Jussi Sandhu, Wacky Tie Films

Teoksen ja näyttelyn rahoittajat:
Suomen kulttuurirahasto
Saaren kartano
Taiteen edistämiskeskus






Siivoojan ääni (2014)

click


Cleaner's Voice
Dokumentaarinen videoinstallaatio
Versio 2 / 16-kanavainen installaatio 2014
Versio 1 / 8-kanavainen installaatio 2012
Puhutut kielet: arabia, englanti, joruba, venäjä, viro ja suomi
Kestot vaihtelevia
HD

Dagmar on tehnyt 16 tunnin työpäiviä maanantaista sunnuntaihin ilman ylityölisiä. Leena joutui ajamaan linja-autoja käytyään vain tunnin koulutuksen ja Kirsti päätyi kodittomaksi, kun sietokykyä ei enää riittänyt.

Aikoinaan siivooja oli tuttu kasvo työyhteisössä. 90-luvun laman varjolla päädyttiin yksityistämään ja ulkoistamaan palveluita, yhtiöittämään sekä kilpailuttamaan sopimuksia. Työntekijän asema muuttui merkittävästi. Nyt siivoojalla on talon räikeimmät vaatteet, mutta silti hän on näkymätön.

Installaatiossa ääneen pääsevät siivoojat. Teos kertoo siivoojan työstä suomalaisessa yhteiskunnassa työn tekijöiden omasta näkökulmasta.

Työryhmä:
Ohjaus, käsikirjoitus & tuotanto Martta Tuomaala / Kuvaus Kerttu Hakkarainen / Leikkaus Ville Hakonen / Äänisuunnittelu Ilmari Jyskä & Tuukka Nikkilä / Äänitys Markus Hellas & Martta Tuomaala / Maski & Päähine Laura Malinen / Värimäärittely Hannu Käki / Graafikko Johannes Valkonen / Tekstitykset Jussi Sandhu / Tuotanto vuonna 2012 Kaisla Viitala

XX Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyn rahoittajat:
JHL – Julkisten ja hyvinvointialojen liitto
Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry
PAM – Palvelualojen ammattiliitto
PAM – Etelä-Pohjanmaan osasto ry 031
PAM – Helsingin Kauppatyöntekijät ry osasto 001
PAM – Pääkaupunkiseudun siivous ja toimitilapalvelut ry osasto 555
Yrjö Sirolan Säätiö

Tuotannon rahoittajat:
AVEK mediataide / Elena Näsänen 2014 & Heidi Tikka 2012
Koneen säätiö
Taiteen edistämiskeskus
Kiila ry
Kansan sivistysrahasto
Taideteollisen korkeakoulun tukisäätiö



Oikeus olla olematta hiljaa (2014)

click


The Right Not To Be Silent
Lyhyt dokumenttielokuva
2014
13 min. 11 sek.
HD

Hyvinvointimme perusta on piilotettu rakenteisiin, joita emme välttämättä suostu tunnistamaan. Teos on manifesti siivoojille.

Taiteellinen työryhmä:
Ohjaus, käsikirjoitus, tuotanto & äänitys Martta Tuomaala / Kuvaus Kerttu Hakkarainen / Leikkaus Ville Hakonen / Äänisuunnittelu Ilmari Jyskä / Värimäärittely Hannu Käki / Tekstitykset Jussi Sandhu

Rahoitus:
AVEK mediataide / Elena Näsänen
Koneen säätiö
Taiteen edistämiskeskus



I Am A Spider (2013)

click


I Am A Spider
Lyhyt dokumenttielokuva
2013
27 min. 23 sek.
HD

Skeittilaudat metelöivät. Skeittaajat oleskelevat ja pitävät näkyvästi hauskaa kaupunkitilassa, muiden ollessa vain läpikulkumatkalla kohti velvollisuuksia. Pelottomuus, kivulle nauraminen ja rento elämä on sitä, mikä useimmiten tallentuu kameraan. I Am A Spider avaa tämän kuvaston rinnalle skeittikulttuurin muita ulottuvuuksia.

Työryhmä:
Ohjaus, käsikirjoitus & äänitys Martta Tuomaala / Tuotanto Mikko Helmanen / Kuvaus Kerttu Hakkarainen / Leikkaus Ville Hakonen & Jussi Sandhu / Äänisuunnittelu Ilmari Jyskä / Musiikki APROX. / Värimäärittely Hannu Käki / Graafinen suunnittelu Johannes Valkonen / Tuotantoyhtiö Wacky Tie Films

Rahoitus:
Koneen säätiö
Suomen elokuvasäätiö / Elina Kivihalme



Made In Finland (2012)

click


Made In Finland
loop-video
2012
8 min. 50 sek.
HD

Edestakainen liike voi tuntua rauhoittavalta, toisaalta ahdistavalta jos ulospääsyä ei ole. Teos sisältää kolme kertomusta, jotka ovat suomalaisten kokemia tositarinoita.

Mitä Suomi tuottaa tänään ja mihin jää jälki?

Puolikas kokonainen (2011)

click


Half is Whole
Dokumentaarinen teos / kolmikanavainen installaatio
2011
10 min.
16 mm filmi / HD

Puolikas kokonainen on yksinhuoltajuutta käsittelevä kolmikanavainen installaatio, jossa yhdistyy sekä fiktio että dokumentaarinen kerronta. Teos pohjautuu osin omiin muistoihini ja kokemuksiini yksinhuoltajan lapsena. Aihetta lähestyn äidin ja tyttären ystävyyden kautta.

Teoksella haluan korostaa, että ideaaliperheen kuuluisi rakentua luottamukselle, oli sitten kyseessä minkälainen perhe tahansa. Installaatio on kunnianosoitukseni kaikille niille, jotka ovat vaikeuksistaan huolimatta jaksaneet ja pystyneet antamaan tukensa jälkikasvulleen.

Rahoitus:
AVEK mediataide, Heidi Tikka.
TAMK, Viestinnän ja Kuvataiteen koulutusohjelma.

Vieraat seinät (2011)

click


Strange Walls
Martta Tuomaala ja Mikko Keskiivari
Lyhyt fiktio
2011
15 min. 15 sek.
HD Cam

Autioituvalla maatilalla asuu vanha mies ja hänen lapsenlapsensa. Heidän suhteensa on merkityksellinen, mutta kommunikaatio tuntuu pysähtyneen. Kun navetta on tyhjillään ja pellot vuokralla, talon asukkailla jää aikaa rakentaa heille itselleenkin yllättäviä kuvitelmia; he kohtaavat toisensa omissa haaveissaan.

Käsittelemme teoksessa eristäytyneisyyttä, yksinäisyyttä sekä ihmisten odotuksia ja toiveita toistensa suhteen. Teos rakentuu kahden päänäyttelijän ympärille. Lopullinen käsikirjoitus pohjautuu osin yksittäisten ihmisten kertomuksiin peilaten kuitenkin laajempia yhteiskunnallisia teemoja: kansallisidentiteettiä, maaseudun autioitumista, syrjäytyneisyyttä ja perherakenteita.

Rahoitus:
AVEK mediataide / Heidi Tikka.
TAMK, Viestinnän ja Kuvataiteen koulutusohjelma.

Aatamin naiset (2010)

click


Adam's Apples
Lyhyt fiktio / tanssielokuva
2010
12 min.
HD Cam

Aatamin naiset käsittelee ihmisluonteen ongelmallisuutta; sitä kuinka helposti on mahdollista päätyä oman käytöksensä uhriksi. Teoksen miljöö on kosmetiikkatehtaan pakkaamo. Pääosassa esiintyvät kaksi naista, jotka taistelevat toisiaan vastaan tanssin keinoin. Naiset ovat alkujaan päätyneet hakemaan huomiota samalta miestyöntekijältä. Teoksessa mies on kuitenkin vain taustalla seisova, suhteellisen merkityksetön objekti, vain yksi kaikista mahdollisista tekosyistä aloittaa taistelu.

Kaupunki puhekuplana! (2010)

click


Speech Bubbles @ City
Martta Tuomaala ja Essi Laurila
Yhteisötaideprojekti 2009–2010

Järjestimme yhdessä Essi Laurilan kanssa 15-18-vuotiaille nuorille pitkäkestoisen yhteisötaideprojektin, jossa osallistujat käsittelivät omia toiveita ja pelon aiheita piirtäen sarjakuvia teemasta “mitä en ole uskaltanut tai saanut tehdä”. Työt käsittelivät muun muassa sananvapautta, kaupunkitilan käyttöä, yhteiskunnan luomaa painetta, nuorten suhdetta vanhempiinsa, hyvinvointiyhteiskunnan elättinä olemista sekä siitä koituvaa huonoa omatuntoa. Tavoitteena oli julkaista valmiit sarjakuvat taideinstituuttien ulkopuolella, kaupunkitilassa osana julkisia alueita.

Projekti toteutettiin myös Saksassa, Dortmundissa työpajan muodossa tsekkiläisten nuorten kanssa. Myös suomalaisten nuorten tekemät sarjakuvat olivat printteinä esillä Dortmundin keskustassa Building U:ssa. Speech Bubbles @ City voitti Dortmundissa See You Festivaaleilla “Young Europe Award Ruhr 2010” kunnianosoituspalkinnon konseptista, joka oli erityisesti suunniteltu nuorten omilla ehdoilla.

Tuntematon tiede (2008)

click


Anonymous Science
Yhteisötaideprojekti vuonna 2008

Yhteisötaideprojekti Tuntematon tiede valittiin vuonna 2008 Tampereen kaupungin kuvataiteen asiantuntijaryhmän järjestämän taideteoskilpailun voittajaksi. Päivittäin kehittyvä teos oli esillä 16.5.–15.8.2008 välisenä aikana Tuomiokirkonkadun kävelykadulla julkisessa tilassa.

Konkreettisesti teos rakentui mustasta kaksipuolisesta ilmoitustaulusta, jonka sisään oli rakennettu oikealle ja vasemmalle puolelle postilaatikot. Postilaatikoihin pystyi jättämään viestejä, mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Yhteisötaideprojektiin sai osallistua kuka tahansa ohikulkija kirjoittamalla paperille itselle tärkeästä asiasta. Teoksen tarkoituksena oli painottaa oppimisen ja sananvapauden merkitystä.